Rodzaje makaronów włoskich ze względu na kształt
Artykuł sponsorowany
Można śmiało stwierdzić, że makaron jest jednym z najbardziej uniwersalnych składników na całym świecie. Występuje w niezliczonych kształtach i rozmiarach, a każdy z nich ma swoje unikalne zastosowanie. Czy zastanawiałeś się kiedyś, dlaczego do spaghetti najlepiej pasuje delikatny sos pomidorowy, a do penne gęste i kremowe sosy? Sekret tkwi nie tylko w smaku, ale i w formie!
W tym artykule dowiesz się, jakie są rodzaje makaronów włoskich ze względu na ich kształt oraz podpowiemy, do jakich dań sprawdzają się najlepiej. Gotowy na kulinarną podróż po świecie makaronów? Zaczynajmy zatem!
Rodzaje makaronów włoskich długich i cienkich
Tak więc zaczniemy od najbardziej klasycznych makaronów, czyli tych długich i cienkich. Większość z nich powinieneś znać, choć już tutaj możemy Cię czymś zaskoczyć. Natomiast im dalej zagłębisz się w nasz artykuł, tym bardziej możesz być zdziwiony! Niektóre nazwy możesz usłyszeć po raz pierwszy, ale po zdjęciu z pewnością skojarzysz dany makaron.
No dobrze, ale od początku! Te długie, cienkie makarony to klasyka włoskiej kuchni. Ich kształt powoduje, że doskonale łączą się z różnymi sosami. Niektóre z nich świetnie nadają się do delikatnych, subtelnych kompozycji, a inne lepiej zatrzymują sos dzięki swojej strukturze. Przyjrzyjmy się zatem najpopularniejszym odmianom!
Spaghetti
Zaczynamy od rodzaju, który chyba każdy kojarzy. W końcu spaghetti to najbardziej rozpoznawalny makaron na świecie. Zatem w skrócie – są to długie, gładkie i okrągłe nitki o średniej grubości.
Doskonale komponuje się z klasycznym sosem pomidorowym (np. spaghetti alla napoletana), mięsnym ragu (spaghetti bolognese) oraz lekkimi sosami na bazie oliwy i czosnku, jak np. spaghetti aglio e olio. Ten oraz inne oryginalne, włoskie makarony możesz znaleźć na https://kuchnia-wloska.com.pl/category/makarony-wloskie.

Spaghettini
To nie pomyłka, kolejny makaron nazywa się spaghettini. Brzmi podobnie do pierwszego i z wyglądu również go przypomina. Jest to delikatniejsza i cieńsza wersja spaghetti, idealna do lekkich, płynnych sosów, które nie obciążają cienkiej struktury makaronu.
Świetnie sprawdza się w daniach takich jak spaghettini z cytryną i parmezanem lub spaghettini z owocami morza, gdzie liczy się lekkość i subtelność smaku.

Linguine
Ten makaron, choć wyglądem również przypomina spaghetti, jest bardziej płaski. Pochodzi z Ligurii, a dokładniej z Genui. Natomiast jego nazwa powstała od włoskiego słowa lingua, które oznacza „język”. To skojarzenie wzięło się od kształtu, który przypomina spłaszczony język.
To właśnie dzięki niemu lepiej zatrzymuje sos. Klasycznie jest stosowany w połączeniu z owocami morza, np. linguine alle vongole (z małżami) lub linguine z krewetkami i cytryną. Doskonale komponuje się także z pesto, dzięki czemu można go znaleźć w popularnym linguine al pesto genovese.

Capellini
Kolejny produkt to najcieńszy z makaronów nitkowatych, którego nazywa się o również „włosami anioła”. Pochodzi on z północnych regionów Włoch. Jest wyjątkowo delikatny, dlatego często używa się go w zupach, takich jak rosół lub minestrone. Może być również serwowany z lekkimi sosami, np. capellini z oliwą, czosnkiem i chili.

Capellini jest tak cienki, że najlepiej sprawdza się we wszelkich zupach.
Tagliolini
To nieco grubsza wersja Capellini. Wywodzi się z regionu w północno-zachodnich Włoszech, a dokładniej z Piemontu. Ponieważ jest to makaron jajeczny, ma nieco bogatszy smak i lepiej chłonie kremowe sosy. Idealny do tagliolini al tartufo (z truflami) lub tagliolini w sosie śmietanowym z łososiem.

Ten makaron również może sprawdzić się jako dodatek do zupy, jeśli wolisz, gdy jest bardziej wyczuwalny.
Bucatini
Bucatini to wyjątkowy makaron przypominający grubsze spaghetti, ale wyróżnia się pewnym szczegółem. Mianowicie posiada charakterystyczny otwór biegnący przez całą jego długość. Dzięki temu doskonale zatrzymuje sosy w środku.
Najbardziej znany jest w daniu bucatini all’amatriciana, gdzie podaje się go z pomidorowym sosem na bazie guanciale i sera pecorino. Świetnie sprawdza się także w gęstszych sosach mięsnych lub carbonarze.

Długie i płaskie makarony
Przebrnęliśmy przez pierwsze rodzaje makaronów włoskich ze względu na ich kształt. Teraz przyszedł czas także na długie makarony, ale dużo bardziej spłaszczone i szersze niż te poprzednie. O jakich produktach mowa? Zobacz te najpopularniejsze i przekonaj się, czy znałeś ich poprawne nazwy.
Fettuccine
Zaczynamy od jednej z najwęższych wersji tej kategorii. Jego szerokość dochodzi od max. 1 cm. Ten makaron często jest mylony z popularnym tagliatelle. Fakt – są podobne, jednak nieidentyczne. Ten jest znacznie węższy.
Najczęściej podaje się go z gęstymi sosami, jak fettuccine Alfredo (z masłem, śmietaną i parmezanem) lub fettuccine z kurczakiem i grzybami. Nie ma dokładnych informacji na temat jego pochodzenia, jednak najprawdopodobniej wywodzi się z regionu Lacjum.

Tagliatelle
Kolejny produkt to jeden z najbardziej kojarzonych makaronów tego typu. Większość z pewnością chociaż raz słyszała tę nazwę. Zatem tagliatelle pochodzi z regionu Emilia-Romania we Włoszech.
Jest on nieco szerszy niż jego poprzednik. Klasycznie serwuje się go z gęstymi sosami, np. tagliatelle al ragù. Doskonale sprawdzi się również z sosami grzybowymi czy śmietanowymi.
Pappardelle
Kolejny makaron jest jeszcze szerszy niż tagliatelle – mowa tu o pappardelle. Jego korzenie tkwią w regionie Toskanii. Te szerokie wstęgi czasem mają nawet 3 cm szerokości.
Dzięki swojej szerokości doskonale sprawdzają się z przy obfitych, cięższych sosach, np. pappardelle z wieprzowiną czy z grzybami. Tak naprawdę im bardziej aromatyczny sos, tym lepiej ten makaron go udźwignie!

Lasagne
Tego makaronu chyba nie trzeba nikomu przedstawiać. Lasagne to szerokie, płaskie płaty ciasta makaronowego, które podczas gotowania układa się warstwowo. Najbardziej klasyczne połączenie to oczywiście lasagne alla bolognese, czyli warstwy makaronu, beszamelu i mięsnego ragu.
Lasagne pochodzi z regionu Emilia-Romania i jest jednym z najstarszych włoskich makaronów. Współcześnie przyrządza się z nim też wersje wegetariańskie, np. z grillowanymi warzywami lub szpinakiem i ricottą.

Mafaldine/ Reginette
Mafaldine, znane również jako reginette to długie, szerokie wstążki z charakterystycznymi falbankami po bokach. Różnice między nimi mogą wynikać jedynie z nazewnictwa stosowanego przez różnych producentów, regionu lub marki, ale sam kształt i zastosowanie są takie same.
Ze względu na swoją fakturę świetnie zatrzymują sosy, zwłaszcza te bardziej kremowe i gęste. Dobrze komponują się z grzybami, śmietaną czy mielonym mięsem. Często wykorzystywane są w bardziej eleganckich wersjach klasycznych dań ze względu na swój unikalny wygląd. Przetestuj go, gdy zaprosisz gości na obiad. Na pewno zauważą i docenią dbałość o takie detale!

Krótkie makarony
Dobrze, długie makarony mamy już za sobą, więc teraz czas na te krótsze, ale wcale nie gorsze czy mniej smaczne. Właśnie w tej kategorii znajdziesz najwięcej rodzajów, a każdy z nich może nadawać się do zupełnie innych potraw. Krótkie makarony świetnie sprawdzają się w zapiekankach, zupach i wszelkich daniach, w których liczy się tekstura. Nie przedłużajmy więc!
Penne
Penne to bez wątpienia jeden z najbardziej znanych rodzajów krótkich makaronów. Raczej nie ma osoby, która choć raz go nie jadła. Te rurki ścięte na skos mogą być gładkie (lisce) lub rowkowane (rigate).
Dzięki swojemu kształtowi dobrze zatrzymują sos, szczególnie w środku. Klasyczne dania to penne all’arrabbiata (z pikantnym sosem pomidorowym), penne al pesto czy penne z kurczakiem i brokułami.

Rigatoni
Rigatoni to grube, duże rurki z wyraźnymi „rowkami”. Nazwa tego makaronu pochodzi od słowa „rigato”, które oznacza „żłobiony”, „rowkowany” lub „prążkowany”. Te rurki są bardzo wszechstronne i sprawdzają się w wielu daniach. Idealnie pasują do gęstych sosów mięsnych, np. rigatoni alla norma (z bakłażanem i ricottą) albo w klasycznych zapiekankach z serem.

Eliche
Jeśli lubisz spiralne kształty, to eliche będą dla Ciebie. Nazwa oznacza w dosłownym tłumaczeniu „śmigła” i faktycznie przypominają takie jakby wirujące śrubki. Z pewnością znasz ten produkt jako świderki, ale czy znałeś tę właściwą nazwę?
Jest w sam raz do sałatek makaronowych, dań z pesto lub potraw z piekarnika. Dzięki swojej spiralnej formie dobrze trzyma sos w „zakrętach”. Możesz użyć go również w zupie pieczarkowej czy pomidorowej.

Fusilli
To kolejny makaron z rodziny świderkowatych, tym razem z nieco dłuższym skrętem niż Eliche. Są bardzo popularne w codziennych, prostych daniach.
Najczęściej wykorzystuje się je do potraw z sosem pomidorowym, pesto albo w sałatkach z fetą, oliwkami i suszonymi pomidorami. Nie ma przeciwwskazań, aby dorzucić go np. do zupy jarzynowej.

Pipe
Pipe to takie zakrzywione rurki, które trochę przypominają muszelki z otwartymi końcówkami. W wersji z rowkami (czyli rigate) jeszcze lepiej trzymają sos. Doskonałe do serowych i gęstych sosów, takich jak mac and cheese. Czasem wykorzystuje się je też w zapiekankach, gdzie ładnie wypełniają się serem lub nadzieniem.

Ditalini
To bardzo małe, króciutkie rureczki, które doskonale sprawdzają się w zupach. Ich nazwa znaczy dosłownie „małe naparstki”. Najczęściej są używane w klasycznej zupie minestrone lub innych zupach warzywnych. Ze względu na swój kształt i wielkość, ditalini są też czasem używane jako alternatywa dla ryżu w zupach. Raczej szybko się gotują i dobrze komponują się z wszelkimi bulionami.

Farfalle
Ten makaron kojarzysz zapewne z kokardkami albo skrzydełkami motyli. Jeśli tak, to masz dobre skojarzenia, gdyż farfalle po włosku oznacza właśnie „motyle”. Jest to bardzo ciekawy i efektowny kształt, szczególnie lubiany przez najmłodszych.
Sprawdza się w daniach z warzywami, sałatkach makaronowych czy lekkich sosach na bazie śmietany. Popularne jest m.in. farfalle z łososiem w sosie śmietanowym.

Anellini
To bardzo drobne kółeczka, które raczej zobaczysz tylko w zupach. Ich nazwa pochodzi od słowa „anello” oznaczającego pierścień. Idealne do zup jarzynowych, minestrone czy klasycznego rosołu. Czasem używane w kuchni dziecięcej. Przez swój rozmiar są idealne dla młodszych, którzy dopiero zaczynają jeść bardziej treściwe potrawy.

Ziti
Ziti to klasyczny włoski makaron w postaci prostych, gładkich rurek średniej długości. Jeśli chodzi o jego średnicę, to jest nieco cieńszy niż rigatoni, ale grubszy niż bucatini. Tradycyjnie był podawany na weselach i uroczystościach rodzinnych w południowych Włoszech zwłaszcza w Kampanii oraz na Sycylii.
Najbardziej znane danie to baked ziti, czyli zapiekanka z sosem pomidorowym, serem mozzarella i ricotta, a czasem także z mielonym mięsem. Można powiedzieć, że to takie amerykańsko-włoskie „comfort food”.

Specjalne kształty
Na koniec zostały nam produkty „makaronopodobne”, jeśli tak możemy je nazwać, które wyróżniają się nie tylko kształtem, ale często też swoim nadzieniem. Niektóre z nich są bardzo znane, inne mniej popularne, ale wszystkie mają coś wspólnego. Mianowicie są pyszne, a przy tym ładnie wyglądają na talerzu. Zobacz więc, jakie są jeszcze nietypowe rodzaje makaronów włoskich!
Gnocchi
Choć teoretycznie to nie makaron, gnocchi są tak blisko związane z kuchnią włoską, że trudno o nich nie wspomnieć. To takie kluseczki z ziemniaków i mąki, czasem z dodatkiem sera lub szpinaku.
Najczęściej podaje się je z masłem i szałwią, pesto albo z pomidorowym sosem i parmezanem. Są pyszne, lekkie i bardzo uniwersalne. Szczególnie polecamy wypróbować je z sosem z podsmażonych pomidorków koktajlowych zmiksowanych z burratą. Spróbujcie, a uwierzcie, że nie raz wrócicie do tego szybkiego, prostego, a jednocześnie wyśmienitego dania!

Ich miękka, puszysta konsystencja czyni je wyjątkowym dodatkiem do sosów maślanych lub śmietanowych.
Tortellini
To malutkie pierożki w kształcie pierścienia, najczęściej nadziewane mięsem, serem, szpinakiem lub szynką. Wywodzą się z regionu Emilia-Romania, a szczególnie z okolic Bolonii i Modeny.
Podawane są bardzo często w rosole (tortellini in brodo), ale równie dobrze smakują z masłem i parmezanem, czy po prostu polane oryginalną oliwą z oliwek. Doskonale sprawdzają się też w sałatkach.

Tortelloni
Słyszeliście kiedyś tę nazwę? To żadna pomyłka! Tortellini jest bardzo popularne, a tortelloni zna niewiele osób. To po prostu większa wersja tych małych pierożków, które przed chwilą opisaliśmy.
Również pochodzą z Emilii-Romanii i często nadziewane są ricottą i szpinakiem. Najlepiej smakują z szałwiowym masłem lub lekkim pomidorowym sosem. Są idealne na specjalne okazje czy uroczyste kolacje w gronie najbliższych.

Ravioli
Można śmiało stwierdzić, że ravioli to kolejny klasyczny makaron nadziewany. Są to najczęściej kwadratowe pierożki, które można spotkać w wielu wersjach regionalnych.Wśród popularnych nadzień znajdziesz ricottę, szpinak, dynię, grzyby czy mięso. Mogą być podawane z prostym masłem i szałwią, pomidorowym sosem lub nawet w wersji smażonej!

To już wszystkie rodzaje makaronów włoskich ze względu na kształt, jakie dla Ciebie przygotowaliśmy. Mamy nadzieję, że ten artykuł uzupełnił Twoją wiedzę na ten temat i że poznałeś nowe nazwy, o których nawet nie wiedziałeś!