Czy kuchnia włoska jest zdrowa? Sprawdzamy
Artykuł sponsorowany
Zastanawiasz się, czy kuchnia włoska jest zdrowa? Włochy słyną ze swoich unikalnych potraw, które wpasowują się w gusta niemal każdego. Uwielbiane na całym świecie pizza, aromatyczne sery i różnorodne makarony to tylko niektóre z wielu dań, za jakie cenione jest śródziemnomorskie menu. Dowiedz się, czy oprócz dobrego smaku, kuchnia ta ma korzystny wpływ na organizm.
Czy kuchnia włoska jest zdrowa? Charakterystyka jedzenia śródziemnomorskiego
Często bywa tak, że w parze z pysznym smakiem jedzenia idzie jego kaloryczność i szkodliwość. Potrawy śródziemnomorskie z pozoru wydają się być niezdrowe. Jednak mimo to, włoska kuchnia uznawana jest przez specjalistów za bardzo zbilansowaną i dobrą dla organizmu. Co ma na to wpływ?
Określone pory posiłków
We Włoszech każdy posiłek jest specjalnie celebrowany, a czas spędzony przy wspólnym stole traktuje się z szacunkiem. Najlepiej pokazuje to wciąż praktykowana sjesta, w czasie której zamykane są sklepy, a pracownicy wychodzą na przerwę obiadową.
Włosi na śniadanie preferują kawę i świeże wypieki. Popularne jest tam rozpoczynanie dnia na słono lub słodko, np. chrupiącą kanapką z pesto i prosciutto lub rogalikiem wypełnionym kremem czekoladowym. Nie ma konieczności jedzenia wysokokalorycznego posiłku z samego rana, ponieważ już w południe zasiada się do obiadu.
Kolacja jest najbardziej obfitym posiłkiem w ciągu dnia i je się ją w późnych godzinach wieczornych, nawet po 21. Powodem takiej pory są zwykle towarzyszące temu rejonowi świata upały, które ustępują dopiero po zmroku. Podawane są wtedy różne mięsa, ryby, owoce morza, pasta oraz świeże owoce i warzywa.
Jasno określone pory posiłków pozwalają ustalić to, kiedy i w jakich ilościach będzie się jadło. Taka rutyna pozytywnie wpływa na układ pokarmowy i psychikę człowieka, a doskonale wiadomo, że obie te kwestie są ze sobą połączone. Nie chodzi o tworzenie restrykcyjnego planu, ale wypracowanie dobrych przyzwyczajeń.
Proste przepisy
Włosi preferują nieskomplikowane przepisy, które zawierają często maksymalnie 3 składniki oraz przyprawy. Zwykle są to makarony w różnej postaci z użyciem świeżych warzyw i z małą ilością sera.
Sztuką przygotowania włoskiej pasty, która nie tuczy jest przewaga makaronu nad sosem i podawanie go w niewielkiej ilości na talerzu. We Włoszech danie makaronowe traktowane jest trochę jak u nas zupa, dlatego spożywa się je na początku. Ważne, aby makaron był ugotowany al dente. Po pierwsze będzie smaczniejszy, a po drugie w takiej postaci zawiera mniej kalorii.
Ważną kwestią jest też oddzielenie mięsa od węglowodanów. Włoska kuchnia nie przewiduje w swoim menu ciężkich mięsnych sosów w połączeniu z pastą. Dzięki takiemu rozgraniczeniu po posiłku człowiek czuje się lekko, ponieważ trawienie przebiega w łatwy sposób.
Przepisy kuchni włoskiej uwzględniają szereg produktów, które zaspokajają zapotrzebowanie energetyczne, dostarczają niezbędne witaminy i minerały. Nie są to jedynie puste kalorie, ale doskonale skomponowane dania, których sekret smaku i zdrowia tkwi w prostocie.

Jakościowe produkty
Włoska kuchnia nie toleruje kompromisów, dlatego Włosi wybierają wyłącznie wysokojakościowe produkty. Dzięki temu, wystarczy niewiele składników, aby danie miało wyjątkowy smak i było przy tym zdrowe. Jeśli zależy ci na oryginalnych włoskich produktach, koniecznie odwiedź https://kuchnia-wloska.com.pl/. Znajdziesz tam składniki na typowe włoskie dania, które nie są dostępne nigdzie indziej.
Dobrej jakości pełnoziarniste makarony zawierają dużo witaminy B i wspomagają trawienie. Choć często pasta krytykowana jest jako pełna węglowodanów, nie wolno zapominać, że one też są potrzebne w naszej diecie. Tradycyjne włoskie sery to źródło wapnia, a spożywanie ich w niewielkiej ilości nie sprawi, że przesadzisz z tłuszczem. Z kolei prawdziwa oliwa z oliwek dostarcza organizmowi kwasy omega-3 i omega-6, a także wspiera antyoksydację.
Świeże składniki
Półprodukty nie znajdą swojego miejsca we włoskiej kuchni. Wszystko powinno być jak najbardziej świeże i przygotowywane na bieżąco. Owoce i warzywa najlepiej kupować z zaufanych miejsc, aby mieć gwarancję ich jakości. To samo dotyczy ziół. Warto mieć je wyhodowane w doniczce, by móc sięgać po nie w razie potrzeby. Będą miały bardziej wyrazisty aromat niż ich suszona wersja.
Kuchnia włoska to także ryby i owoce morza. W klimacie śródziemnomorskim dostęp do nich jest prostszy niż w Polsce, jednak nie oznacza to, że nie znajdziesz ich w dobrym supermarkecie. Warto sprawdzić wygląd, świeżość, a nawet zapach produktów przed zakupem.

Wino z umiarem
Nie jest tajemnicą, że wino wspomaga trawienie i wpływa pozytywnie na układ krążenia.
Najzdrowsze jest czerwone, wytrawne wino. Przeciwdziała ono także rozwojowi miażdżycy i zwalcza wolne rodniki. Jest nieocenione w procesie spowalniania starzenia się skóry. Wszystkich tych pozytywnych skutków doświadczysz tylko, jeśli będziesz pił ten trunek z umiarem. Kieliszek do obiadu będzie w zupełności wystarczający.
Kiedy kuchnia włoska może szkodzić?
Włoskie potrawy, tak jak każde inne, mogą być niezdrowe, jeśli przesadzi się z ich ilością. Również modyfikacja receptur, w której przesadza się z dodawaniem poszczególnych składników może ci zaszkodzić. Na co jeszcze warto zwrócić uwagę?
Węglowodany
Kuchnia śródziemnomorska ma w sobie sporo węglowodanów. Obecne są w makaronach, pieczywie oraz wszystkich innych daniach i produktach zawierających zboża. Należy na nie uważać, szczególnie, jeśli podejrzewasz u siebie nietolerancję glutenu. Spożywanie pizzy, chleba, rogalików czy pasty w nadmiernych ilościach będzie nie tylko ubogie w potrzebne witaminy. Może doprowadzić też do bólu brzucha i wzdęć.
Tłuszcze
Oliwa z oliwek, choć niezwykle zdrowa i bogata w potrzebne kwasy 3 i 6, gdy jest dodawana do dań bez umiaru, staje się zagrożeniem dla układu krążenia. Większą ilość tłuszczu powinno stosować się tylko do smażenia, natomiast do doprawiania pizzy, makaronów lub sałatek wystarczy jej kilka kropel. Tak samo traktować należy ser, a zwłaszcza jego tartą wersję, którą obsypuje się różne włoskie dania. Zbyt częste spożywanie tego produktu może odbić się nie tylko na zdrowiu żołądka, ale też twojej wadze.
Sól
Dania włoskie są dość obfite w sól. Szczególnie wyczuwalna jest ona we wszelkiego rodzaju szynkach dojrzewających, serach, a także sosach i owocach morza. Jej zbyt duże spożycie może powodować podwyższenie ciśnienia krwi, a także szeregu chorób sercowo-naczyniowych. Najlepiej ograniczyć solenie do minimum. Wyjdzie ci to na zdrowie oraz pozwoli poczuć pełnię smaku potraw.

Krótkie podsumowanie
Kuchnia włoska należy do jednych z najbardziej lubianych na świecie. Wielu dietetyków twierdzi też, że jest ona bardzo zdrowa dla człowieka. Wpływ ma na to jedzenie z umiarem o określonych porach. To także proste przepisy bogate w pełnowartościowe produkty, które dostarczają organizmowi energię i potrzebne witaminy.
Ważne jest, aby przygotowując dania włoskie sięgać po jakościowe składniki i nie modyfikować przepisów po swojemu. Zbyt dużo sera, sosu, pieczywa, czy innych śródziemnomorskich smakołyków może źle wpłynąć na zdrowie.